Zbieranie szpeju

Spodnie i koszula wyszły w rozmiarze 44, przy czym koszula w tym rozmiarze nie dopina mi się pod szyją

W sklepie otrzymałem do ręki spodnie jakiegoś "nowego" producenta. Gabardynowe spodnie i gabardynowa koszula bardziej kojarzy mi się z oficerami niż z szeregowymi

Michał polecał mi spodnie z nestofa lub wiadomo, oryginały

Kurtka M41. W tym pewne doświadczenie mam, zależy mi na kurtce koloru musztardowego (miałem kiedyś zieloną i była kijowa), którą znalazłem także na nestofie w rozmiarze 46. Z czasem oczywiście trzeba będzie sprawę zamienić na "lepszy model".
Kolejna rzecz, buty. Buty kupuję takie same, jakie zauważyłem podczas imprezy w Książu czyli Rough Out z nestofa

Zakup zrobię najszybciej, więc proszę o jakieś rady jeśli chodzi o przygotowanie butów do użytku

Dalszą rzeczą jest hełm M1. Jutro odbieram od kolegi hełm, którego zdjęcia wrzucę najpewniej po weekendzie

Jeżeli będzie to dzwon belgijski to też raczej po jakimś czasie zamienię go na oryginał.
Kolejny problem to opinacze. Z tego co się dowiedziałem te, które są dostępne na nestofie czy w paragrafie to jedno wielkie gunwo i tutaj bardzo proszę o nakierowanie na coś dobrego

Tyle z mundurowego minimum. Może po drodze wpadnie czapka HBT z paragrafu.
No i temat morze, którym chciałem się zająć w drugiej kolejności, czyli oporządzenie i szpej w pełnym znaczeniu. Jak to już w reko jest, najlepsze oryginały, ale prosiłbym też o pomoc przy szukaniu dobrych repro

Ogólnie zaznaczam, że w temacie szpeju US Army jestem zielony, ale będę starał się uzupełniać swoją wiedzę wraz z szukaniem kolejnych elementów